Online Check

Snel herstel met oefeningen voor thuis

**  U krijgt ons advies direct en de vragenlijst zal niet meer dan 2 minuten in beslag nemen.

gewrichts ontsteking schouder / arthritis schouder

Wat is een gewrichts ontsteking in de schouder / arthritis?

Het kan zijn dat er door een plotselinge of langdurige overbelasting structuren in de schouder kapot gaan of geïrriteerd raken. Een voorbeeld van een plotselinge overbelasting is een verkeerde beweging bij sportbeoefening. Een langdurige overbelasting komt bijvoorbeeld door een verkeerd bewegingspatroon bij bepaalde (sport)activiteiten wat zorgt voor een langdurige en continue overprikkeling van verschillende structuren. Weefsel wat kapot kan gaan of geïrriteerd kan raken is bijvoorbeeld gewrichtskapsel, spieren, pezen of kraakbeen structuren.

Deze irritatie gaat veelal gepaard met ontstekingsverschijnselen als warmte, zwelling, een kloppend gevoel en eventueel verkleuringen. Pijn in de schouder met ontstekingsverschijnselen noemen we arthitis. Dit kan uiteraard in verschillende vormen van intensiteit voorkomen.

De schouder

Het schouder gewricht wordt gevormd door uw bovenarm en de schouderkom wat vastzit aan uw schouderblad. Doordat het meerdere botstukken zijn die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen zijn er ook veel verschillende bewegingen mogelijk. De stevigheid van de schouder gewricht wordt veroorzaakt door kapsel, wat strak om het gewricht heen ligt, en ligamenten of banden die op hun beurt het kapsel weer versterken. Naast deze twee structuren zorgen uiteraard ook de spieren van de schouder en bovenarm ervoor dat de schouder stabiel is en dat u goed met de schouder kunt bewegen.

Hoe gaat het herstel?

In de eerste instantie is rust aanbevolen. Mocht de klacht gepaard met 1 of meerdere ontstekingsverschijnselen, dan adviseren wij altijd eerst de RICE regels te hanteren. RICE staat voor het volgende: R staat voor Rust. De eerste 1-5  dagen zijn hierbij het belangrijkste. U mag best bewegen, maar houdt in de gaten dat u niet door de pijngrens heengaat. Bewegen op geleide van de pijn is erg belangrijk. I staat voor IJzen/ koelen. Dit kunt u doen met een coldpack, onder de kraan of met een zakje ijsklontjes. Doe dit niet langer dan 10 minuten per keer. De eerste drie dagen kunt u dit best 3 keer per dag doen. Let ook hierbij op, dat het niet te koud is. Te koud is ook weer niet goed. U kunt best de coldpack of ijsklontjes in een theedoek wikkelen om het minder koud te maken.  C staat voor Compressie. Leg een drukverband aan rondom het gewricht om zwelling tegen te gaan. E staat voor elevatie. Heeft u het gevoel dat het gewricht dikker wordt of meer pijn gaat doen? Geeft het dan rust en houdt het pijnlijke gewricht omhoog.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Vaak gaan klachten na verloop van tijd van zelf over, maar  voorkomen is uiteraard  altijd beter dan genezen. In de meeste gevallen kun je de klachten verhelpen of verminderen door de juiste oefeningen te doen. De oefeningen zijn gericht op het verbeteren van de doorbloeding in het geblesseerde gebied en het verbeteren van de conditie van het geblesseerde waardoor de pijnklachten minder worden.

In ons oefenpakket bieden wij u alle oefeningen aan die nodig zijn om uw klachten te verhelpen, maar eventueel in de toekomst ook te voorkomen. Het zijn allemaal goede oefeningen die u kunt blijven doen om uw lichaam in conditie te houden.

Ons oefenpakket is voor uw klacht op maat gemaakt, dus begin snel met zelf uw klachten te verminderen of te verhelpen door u direct in te schrijven.

**  U krijgt uw diagnose direct en de vragenlijst zal niet meer dan 2 minuten in beslag nemen.