Online Check

Snel herstel met oefeningen voor thuis

**  U krijgt ons advies direct en de vragenlijst zal niet meer dan 2 minuten in beslag nemen.

Inpingement schouder

Inklemming in de schouder(impingement)

De schouder.

 Het schouder gewricht wordt gevormd door uw bovenarm en de schouderkom wat vastzit aan uw schouderblad. Doordat het meerdere botstukken zijn die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen zijn er ook veel verschillende bewegingen mogelijk. De stevigheid van de schouder gewricht wordt veroorzaakt door kapsel, wat strak om het gewricht heen ligt, en ligamenten of banden die op hun beurt het kapsel weer versterken. Naast deze twee structuren zorgen uiteraard ook de spieren van de schouder en bovenarm ervoor dat de schouder stabiel is en dat u goed met de schouder kunt bewegen.

 Wat is een impingement?

Impingement is de letterlijke vertaling van het woord inklemming. Er word hiermee de inklemming van een pees of spier in de schouder bedoeld. Zoals eerder gezegd is de schouder een complex gewricht met veel bewegingsmogelijkheid. Wanneer er een verstoring in het beweegpatroon van de schouder optreed, kan er een inklemming van een deze pezen tussen bijvoorbeeld twee botstukken plaatsvinden. Door de beklemming kan een pees of spier geïrriteerd en/of beschadigd raken.

Op het moment dat er sprake is van pijnklachten of bewegingsbeperkingen als gevolg hiervan, spreken we over een impingement.

 Hoe ontstaat impingement?

Het inklemmen van een pees of spier kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer er bijvoorbeeld een breuk plaats heeft gevonden in of rond het schoudergewricht, kan hierdoor de stand van het gewricht veranderen. Wanneer er dan sprake is van een impingement, spreken we over een primaire impingement.

Doordat het schoudergewricht veel bewegelijkheid nodig heeft, spelen andere structuren zoals het schouderblad, het sleutelbeen, de nekwervels en de borstwervels of de ribben, hierin soms ook een rol. Wanneer deze structuren verantwoordelijk zijn voor een verminderde bewegelijkheid van het schoudergewricht, spreken we van een secundaire impingement. De verminderde bewegelijkheid van deze eerdere structuren kan dus ook zorgen voor een inklemming van een pees of spier, waardoor bovenstaande klachten kunnen ontstaan.

In vele (maar niet altijd) gevallen gaat een impingement gepaard met een of meerdere ontstekingsverschijnselen.

Hoe gaat het herstel?

In de eerste instantie is rust aanbevolen. Mocht de klacht gepaard met 1 of meerdere ontstekingsverschijnselen, dan adviseren wij altijd eerst de RICE regels te hanteren. RICE staat voor het volgende: R staat voor Rust. De eerste 1-5  dagen zijn hierbij het belangrijkste. U mag best bewegen, maar houdt in de gaten dat u niet door de pijngrens heengaat. Bewegen op geleide van de pijn is erg belangrijk. I staat voor IJzen/ koelen. Dit kunt u doen met een coldpack, onder de kraan of met een zakje ijsklontjes. Doe dit niet langer dan 10 minuten per keer. De eerste drie dagen kunt u dit best 3 keer per dag doen. Let ook hierbij op, dat het niet te koud is. Te koud is ook weer niet goed. U kunt best de coldpack of ijsklontjes in een theedoek wikkelen om het minder koud te maken.  C staat voor Compressie. Leg een drukverband aan rondom het gewricht om zwelling tegen te gaan. E staat voor elevatie. Heeft u het gevoel dat het gewricht dikker wordt of meer pijn gaat doen? Geeft het dan rust en houdt het pijnlijke gewricht omhoog.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Vaak gaan klachten na verloop van tijd van zelf over, maar  voorkomen is uiteraard  altijd beter dan genezen. In de meeste gevallen kun je de klachten verhelpen of verminderen door de juiste oefeningen te doen. De oefeningen zijn gericht op het verbeteren van de doorbloeding in het geblesseerde gebied en het verbeteren van de conditie van het geblesseerde waardoor de pijnklachten minder worden.

In ons oefenpakket bieden wij u alle oefeningen aan die nodig zijn om uw klachten te verhelpen, maar eventueel in de toekomst ook te voorkomen. Het zijn allemaal goede oefeningen die u kunt blijven doen om uw lichaam in conditie te houden.

Ons oefenpakket is voor uw klacht op maat gemaakt, dus begin snel met zelf uw klachten te verminderen of te verhelpen door u direct in te schrijven.

**  U krijgt uw diagnose direct en de vragenlijst zal niet meer dan 2 minuten in beslag nemen.