Online Check

Snel herstel met oefeningen voor thuis

**  U krijgt ons advies direct en de vragenlijst zal niet meer dan 2 minuten in beslag nemen.

Irritatie achillespees

Irritatie achillespees (achillodynie)

 Wat is een achillodynie?

Achillodynie is een verzamelnaam voor (pijn)klachten aan de achillespees. De klachten ontstaan vaak door een overbelasting. Meestal raakt de achillespees hierbij wat verdikt. Dit kan betekenen dat de pees of de koker om de pees ontstoken is. Tevens kan de slijmbeurs, die tussen de pees en het hielbeen zit ontstoken, of wat geprikkeld  zijn. Naast pijn en een verdikking kan het ook nog warm zijn en kan de pees stijf aanvoelen. Deze ontstekingsklachten komen met name bij sporters voor, die zware belastingen op de pees laten komen tijdens bijvoorbeeld springen en rennen. Maar ook bij mensen die heel lang achter elkaar de pees belasten, zoals bij veel en langdurig wandelen.

Naarmate de klachten langer duren, verdwijnt de ontsteking vaak, maar gaat de kwaliteit van de pees naar beneden doordat u een tijd minder heeft kunnen doen. De pees is eigenlijk wat aan het slijten. Dit kan ervoor zorgen dat uw pijnklachten in stand worden gehouden, zonder dat er dus nog een ontsteking aanwezig is.

 Hoe ontstaan uw klachten?

Een overbelasting met sporten zorgt vaak voor kleine beschadigingen aan de peesvezels. Hier kunnen meerdere oorzaken aan ten grondslag liggen, bijvoorbeeld: overgewicht, een te hoge trainingsbelasting, nieuwe (verkeerde) schoenen, verandering van ondergrond waarop u sport en / of een doorgezakte voet of enkel.

Daarnaast kan het ook zijn dat als u plotseling veel meer bent gaan doen waardoor de pees overbelast is geraakt. Dit kan gebeuren als u plotseling heel veel bent gaan wandelen, bijvoorbeeld op een vakantie.

Hoe gaat het herstel?

In de eerste instantie is rust aanbevolen. Mocht de klacht gepaard met 1 of meerdere ontstekingsverschijnselen, dan adviseren wij altijd eerst de RICE regels te hanteren. RICE staat voor het volgende: R staat voor Rust. De eerste 1-5  dagen zijn hierbij het belangrijkste. U mag best bewegen, maar houdt in de gaten dat u niet door de pijngrens heengaat. Bewegen op geleide van de pijn is erg belangrijk. I staat voor IJzen/ koelen. Dit kunt u doen met een coldpack, onder de kraan of met een zakje ijsklontjes. Doe dit niet langer dan 10 minuten per keer. De eerste drie dagen kunt u dit best 3 keer per dag doen. Let ook hierbij op, dat het niet te koud is. Te koud is ook weer niet goed. U kunt best de coldpack of ijsklontjes in een theedoek wikkelen om het minder koud te maken.  C staat voor Compressie. Leg een drukverband aan rondom het gewricht om zwelling tegen te gaan. E staat voor elevatie. Heeft u het gevoel dat het gewricht dikker wordt of meer pijn gaat doen? Geeft het dan rust en houdt het pijnlijke gewricht omhoog.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Vaak gaan klachten na verloop van tijd van zelf over, maar  voorkomen is uiteraard  altijd beter dan genezen. In de meeste gevallen kun je de klachten verhelpen of verminderen door de juiste oefeningen te doen. De oefeningen zijn gericht op het verbeteren van de doorbloeding in het geblesseerde gebied en het verbeteren van de conditie van het geblesseerde waardoor de pijnklachten minder worden.

In ons oefenpakket bieden wij u alle oefeningen aan die nodig zijn om uw klachten te verhelpen, maar eventueel in de toekomst ook te voorkomen. Het zijn allemaal goede oefeningen die u kunt blijven doen om uw lichaam in conditie te houden.

Ons oefenpakket is voor uw klacht op maat gemaakt, dus begin snel met zelf uw klachten te verminderen of te verhelpen door u direct in te schrijven.

**  U krijgt uw diagnose direct en de vragenlijst zal niet meer dan 2 minuten in beslag nemen.