Online Check

Snel herstel met oefeningen voor thuis

**  U krijgt ons advies direct en de vragenlijst zal niet meer dan 2 minuten in beslag nemen.

Kapsel irritatie teen gewrichten

Wat is gewrichtskapsel en wat is de functie.

Het gewrichtskapsel bestaat uit bindweefsel en zorgt ervoor dat twee (of meer botstukken) goed tegen elkaar aan blijft liggen. Het kapsel heeft twee functies voor het gewricht, namelijk een verzorgende en steunende functie. Het verzorgd omdat het voedsel en zuurstof doorgeeft naar de structuren in het gewricht, en afvalstoffen afvoert. Het is steunend omdat dit kapsel het gewricht in zijn geheel omringt, waardoor de botten waaruit het gewricht bestaat beschermd zijn en op hun plaats blijven.

Goede doorbloeding en zuurstof aanvoer is voor het gewrichtskapsel erg belangrijk, namelijk om het gewricht gezond te houden. Doorbloeding is iets wat vaak verstoord kan raken door bijvoorbeeld ouderdom, maar ook door blessures.

Als gevolg van een blessure kan het gewricht stijf aanvoelen en moeilijk te bewegen zijn. Als het een wat grotere blessure betreft kan het gepaard gaan met een of meerdere ontstekingsverschijnselen als, zwelling, warmte, verkleuringen en / of een kloppend gevoel.

Hoe gaat het herstel?

In de eerste instantie is rust aanbevolen. Mocht de klacht gepaard met 1 of meerdere ontstekingsverschijnselen, dan adviseren wij altijd eerst de RICE regels te hanteren. RICE staat voor het volgende: R staat voor Rust. De eerste 1-5  dagen zijn hierbij het belangrijkste. U mag best bewegen, maar houdt in de gaten dat u niet door de pijngrens heengaat. Bewegen op geleide van de pijn is erg belangrijk. I staat voor IJzen/ koelen. Dit kunt u doen met een coldpack, onder de kraan of met een zakje ijsklontjes. Doe dit niet langer dan 10 minuten per keer. De eerste drie dagen kunt u dit best 3 keer per dag doen. Let ook hierbij op, dat het niet te koud is. Te koud is ook weer niet goed. U kunt best de coldpack of ijsklontjes in een theedoek wikkelen om het minder koud te maken.  C staat voor Compressie. Leg een drukverband aan rondom het gewricht om zwelling tegen te gaan. E staat voor elevatie. Heeft u het gevoel dat het gewricht dikker wordt of meer pijn gaat doen? Geeft het dan rust en houdt het pijnlijke gewricht omhoog.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Vaak gaan klachten na verloop van tijd van zelf over, maar  voorkomen is uiteraard  altijd beter dan genezen. In de meeste gevallen kun je de klachten verhelpen of verminderen door de juiste oefeningen te doen. De oefeningen zijn gericht op het verbeteren van de doorbloeding in het geblesseerde gebied en het verbeteren van de conditie van het geblesseerde waardoor de pijnklachten minder worden.

In ons oefenpakket bieden wij u alle oefeningen aan die nodig zijn om uw klachten te verhelpen, maar eventueel in de toekomst ook te voorkomen. Het zijn allemaal goede oefeningen die u kunt blijven doen om uw lichaam in conditie te houden.

Ons oefenpakket is voor uw klacht op maat gemaakt, dus begin snel met zelf uw klachten te verminderen of te verhelpen door u direct in te schrijven.

**  U krijgt uw diagnose direct en de vragenlijst zal niet meer dan 2 minuten in beslag nemen.