Online Check

Snel herstel met oefeningen voor thuis

**  U krijgt ons advies direct en de vragenlijst zal niet meer dan 2 minuten in beslag nemen.

Liesklachten

Liesklachten 

Wat zijn liesklachten?

Liesklachten bevinden zich aan de binnenzijde van het bovenbeen of in de lies tegen het schaambeen aan. Vanaf dit bot lopen er meerdere spieren naar het bovenbeen toe. Deze spieren zijn bij een liesblessure verkort en geïrriteerd. Liesklachten ervaart u dan ook vaak als pijn in dit gebied. Daarnaast is het zijwaarts bewegen van het been stijf en pijnlijk. Dit merkt u onder andere bij het op de fiets of uit de auto stappen.

 Hoe ontstaan liesklachten?

Grofweg is er een verdeling te maken in acute en chronische liesklachten. De acute variant ontstaat vaak op het sportveld tijdens een onverwachte beweging, waarbij er een duidelijke steek in de liesstreek wordt gevoeld. Er is dan wellicht sprake van een verrekking of scheurtje in de spier. De oorzaak is dan duidelijk aan te wijzen. Sporten waarbij er veel explosiviteit (voetbal, hockey en schaatsen) of lenigheid (turnen) wordt vereist, zijn met name risicovol voor dit soort klachten. Een goede warming up is dan een minimale vereiste.

Chronische liesklachten zijn langer aanwezig en hiervoor is veelal geen duidelijke oorzaak voor aan te wijzen. Aangezien de lies zich vlakbij bij het been, de heup, het bekken en de lage rug bevindt, betekent dat het zich in een complex gebied van het lichaam gelegen is. Hierdoor kunnen er meerdere oorzaken voor de klachten zijn. Hierbij kunt u denken aan een standsafwijking van de enkel/voet, een beenlengteverschil, een disbalans tussen de spieren in het been en/of romp, een verminderde beweeglijkheid in de lage rug of een te eenzijdige belasting met sporten.

Hoe gaat het herstel?

In de eerste instantie is rust aanbevolen. Mocht de klacht gepaard met 1 of meerdere ontstekingsverschijnselen, dan adviseren wij altijd eerst de RICE regels te hanteren. RICE staat voor het volgende: R staat voor Rust. De eerste 1-5  dagen zijn hierbij het belangrijkste. U mag best bewegen, maar houdt in de gaten dat u niet door de pijngrens heengaat. Bewegen op geleide van de pijn is erg belangrijk. I staat voor IJzen/ koelen. Dit kunt u doen met een coldpack, onder de kraan of met een zakje ijsklontjes. Doe dit niet langer dan 10 minuten per keer. De eerste drie dagen kunt u dit best 3 keer per dag doen. Let ook hierbij op, dat het niet te koud is. Te koud is ook weer niet goed. U kunt best de coldpack of ijsklontjes in een theedoek wikkelen om het minder koud te maken.  C staat voor Compressie. Leg een drukverband aan rondom het gewricht om zwelling tegen te gaan. E staat voor elevatie. Heeft u het gevoel dat het gewricht dikker wordt of meer pijn gaat doen? Geeft het dan rust en houdt het pijnlijke gewricht omhoog.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Vaak gaan klachten na verloop van tijd van zelf over, maar  voorkomen is uiteraard  altijd beter dan genezen. In de meeste gevallen kun je de klachten verhelpen of verminderen door de juiste oefeningen te doen. De oefeningen zijn gericht op het verbeteren van de doorbloeding in het geblesseerde gebied en het verbeteren van de conditie van het geblesseerde waardoor de pijnklachten minder worden.

In ons oefenpakket bieden wij u alle oefeningen aan die nodig zijn om uw klachten te verhelpen, maar eventueel in de toekomst ook te voorkomen. Het zijn allemaal goede oefeningen die u kunt blijven doen om uw lichaam in conditie te houden.

Ons oefenpakket is voor uw klacht op maat gemaakt, dus begin snel met zelf uw klachten te verminderen of te verhelpen door u direct in te schrijven.

**  U krijgt uw diagnose direct en de vragenlijst zal niet meer dan 2 minuten in beslag nemen.