Online Check

Snel herstel met oefeningen voor thuis

**  U krijgt ons advies direct en de vragenlijst zal niet meer dan 2 minuten in beslag nemen.

Shint splint

Wat is een shin splint?

Shin splint is eigenlijk een verouderde naam voor het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS). De klachten bevinden zich aan de voorzijde van het onderbeen, aan de binnenzijde van de scheen.
MTSS is onder te verdelen in verschillende klachten en verschijnselen. Dit is afhankelijk van de structuur die beschadigd of geïrriteerd is. Dit kan een van de spieren of pezen zijn die aan het scheenbeen vastzitten. Maar het kan ook zijn dat het botvlies rondom het scheenbeen geïrriteerd is geraakt. De klacht gaat in ieder geval gepaard met pijn aan de voor en middenzijde van het scheenbeen soms samen met een of meerdere ontstekingsverschijnselen.

Hoe ontstaat shint splint?

De klachten ontstaan over het algemeen door overbelasting. Het komt veel voor bij hardlopers of bij sporten waarbij veel gesprongen moet worden. Denk aan basketbal, volleybal, handbal etc. De oorzaken van shint splint zijn dus uiteenlopend. In sommige gevallen is er sprake van een doorgezakte voet, waardoor trekkrachten op het bot door spieren een overbelasting kunnen veroorzaken. In andere gevallen is er sprake van te veel belasting op botstructuren, waardoor deze zwakker kan worden en de overbelasting zich niet herstelt. Denk bijvoorbeeld aan te snel beginnen met hardlopen zonder een logische en verstandige opbouw.

Hoe gaat het herstel?

In de eerste instantie is rust aanbevolen. Mocht de klacht gepaard met 1 of meerdere ontstekingsverschijnselen, dan adviseren wij altijd eerst de RICE regels te hanteren. RICE staat voor het volgende: R staat voor Rust. De eerste 1-5  dagen zijn hierbij het belangrijkste. U mag best bewegen, maar houdt in de gaten dat u niet door de pijngrens heengaat. Bewegen op geleide van de pijn is erg belangrijk. I staat voor IJzen/ koelen. Dit kunt u doen met een coldpack, onder de kraan of met een zakje ijsklontjes. Doe dit niet langer dan 10 minuten per keer. De eerste drie dagen kunt u dit best 3 keer per dag doen. Let ook hierbij op, dat het niet te koud is. Te koud is ook weer niet goed. U kunt best de coldpack of ijsklontjes in een theedoek wikkelen om het minder koud te maken.  C staat voor Compressie. Leg een drukverband aan rondom het gewricht om zwelling tegen te gaan. E staat voor elevatie. Heeft u het gevoel dat het gewricht dikker wordt of meer pijn gaat doen? Geeft het dan rust en houdt het pijnlijke gewricht omhoog.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Vaak gaan klachten na verloop van tijd van zelf over, maar  voorkomen is uiteraard  altijd beter dan genezen. In de meeste gevallen kun je de klachten verhelpen of verminderen door de juiste oefeningen te doen. De oefeningen zijn gericht op het verbeteren van de doorbloeding in het geblesseerde gebied en het verbeteren van de conditie van het geblesseerde waardoor de pijnklachten minder worden.

In ons oefenpakket bieden wij u alle oefeningen aan die nodig zijn om uw klachten te verhelpen, maar eventueel in de toekomst ook te voorkomen. Het zijn allemaal goede oefeningen die u kunt blijven doen om uw lichaam in conditie te houden.

Ons oefenpakket is voor uw klacht op maat gemaakt, dus begin snel met zelf uw klachten te verminderen of te verhelpen door u direct in te schrijven.

**  U krijgt uw diagnose direct en de vragenlijst zal niet meer dan 2 minuten in beslag nemen.